Het beelddagboek alfabet

Beelddagboek maakt samen met cursisten een alfabet. Dit alfabet dient ter inspiratie bij aankomende workshops. Doneer je je letter, dan krijgt deze een plekje op de “Wall of Typefaces”.

Doe je ook mee? We zoeken nog donateurs voor de volgende letters:

I  *  J  *  K *  L *  N * O *  R *  U *  W *  X *  Z

Ontwerp je één van de bovenstaande letters en “doneer” je deze aan het unieke alfabet, dan krijg je een leuke korting op een workshop naar keuze.

Zie hier de resultaten tot nu toe. Een paar keer per week vullen we nieuwe letters aan. Maak jij ons alfabet compleet?

Doneren kan door je ontwerp te posten op:

https://www.facebook.com/beelddagboek/

of stuur het per mail naar info@beelddagboek.nl

Gek op vlekken

Boekjes met lijmvlekken, krassen of met verfsmeersels van mijn dochter… Vroeger kreeg ik er stress van, tegenwoordig maakt het me blij 🙂

Zie hier wat je met oude lijmresten maken kunt. Ontdek dat je een beklad boek niet weg hoeft te gooien, maar maak het een dankbaar onderwerp waar jij je creativiteit op uitleeft.

Tip! Leg eens een oude koffiefilter of een theezakje op een witte pagina. Laat de vlek drogen en teken er iets bij. Je zult verrast zijn!

De moed om te durven delen

Introspectie en contemplatie, stel je open voor een ander en laat je verrassen…

Petra

Een workshop met bekenden en met onbekenden. En toch iets van jezelf laten zien en iets moois terugkrijgen? Dat deden we in de laatste workshop waarbij we ons boek letterlijk openden voor anderen en daarop een reactie kregen.

Visualiseer wie jij bent. Hoe zie jij jezelf? En hoe wil je dat anderen jou zien? En wat zien ze dan? Zo luidde de opdracht bij deze workshop.
Maak een zelfportret over jouw innerlijk, jouw karakter, jouw kwaliteiten, behoeften en wensen.

Na een eerste eigen creatie rouleerden de boeken en werden de pagina’s aangevuld door de andere deelnemers die beeldend feedback gaven op de pagina’s. Soms indringend persoonlijk, soms frivool zonnig, een boodschap inhoudend waarmee iemand verder kan of associatief zonder dieperliggend verhaal. Voortbordurend op een gekozen techniek of stijl, een lijn of element, er komt altijd wel een associatie waarmee je verder kunt. Zo ontdekten we.
Het gaf eenieder een helder beeld. Een beeld van je eigen blik en hoe een ander naar jou kijkt. Mooi om te ervaren en soms zelf tot tranen roerend, een warme herinnering om aan terug te denken.

Mirella  ws3marloes   ws3_aanvulling

 

Denk jij dat je niet kunt tekenen?

Iedereen kan tekenen. Ook al geloof je zelf misschien van niet.
Experimenteer eens met de volgende oefening en ontdek hoe leuk (en hoe zen) tekenen kan zijn.
Kies een eenvoudige vorm en onderzoek de schaduwpartijen ervan. Blijf je focussen op de schaduw en begin deze na te tekenen. Teken er eventueel wat bij: oren, handen, een gezicht. Of laat de vorm abstract en bekijk deze zoals je een voorstelling in een wolk kunt zien. Verleg je focus telkens naar de schaduwpartij en probeer deze een paar keer opnieuw na te tekenen. Maak van zachte grijze tonen harde vormen of gum of schilder dingen weg. Je waarneming wordt gescherpt en je leert observeren.
En hopelijk zul je verrast zijn over het resultaat! Vergeet niet, er is geen goed of fout, alles kan en alles mag…

Hieronder zie je hoe ik de schaduwen onderzocht van een opgerold dekentje. Op een bepaald moment ontstaat er een soort beestje, een schorpioen? Of is het alleen een pootje? Uiteindelijk abstraheer ik de vormen en schilder ze met inkt. Het begin van een dessin-ontwerp?
Veel plezier met deze oefening!

    

Laat het gebeuren

Lekker rommelen! Hoe je intuïtief werkt en de controle loslaat…

laathetgebeuren

Er is geen goed en er is geen fout. Dat is het basisprincipe bij het maken van een beelddagboek.
Door je gedachten te laten voor wat ze zijn en te leren ervaren dat dingen soms gewoon gebeuren stel je jezelf in staat om de mooiste dingen te maken. Dingen die je niet zou maken wanneer je erbij had nagedacht. Intuïtief werken dus. Deze manier van werken is heel ontspannend en louterend.

Bovenstaande pagina ontstond door toeval. De achterzijde van de linkerpagina was beplakt en deze behandelde ik voor met gesso. Ik had op de pagina willen schilderen, maar door de lijm ontstonden er kreukels in het papier. Ik kraste met een potlood over de gesso onderlaag en kwamen mooie kronkels tevoorschijn.
De kronkels werden een basisstramien voor het beeld. De poppetjes die ik uitknipte sloten aan bij de richting van de kronkels en ik borduurde hierop voort.

Leer kijken naar details, naar “foutjes”, alles heeft zijn schoonheid. Hiermee stel je jezelf in staat om creatief te leren denken.

 

Poëtische pagina’s

Workshop beeldend gedicht

20160229_161043

Pluk wat woorden uit een tekst en hussel ze door elkaar. Zoek er een beeld bij. Plak je beeld en schilder of teken verder op je blanco pagina. Houd ruimte over voor je tekst. Zet de woorden in een andere volgorde en creëer een gedicht. Verbind de pagina’s aan elkaar met nog één of twee elementen.
In deze workshop maakten we een gedicht met zowel woorden als beelden. Er ontstaan prachtige sferische pagina’s met een eigen karakter. Wat een inspirerende middag was het.

20160228_15500820160228_154920

Workshop collage maken

Beginnersworkshop artjournaling: knippen en plakken houdt je jong!

FullSizeRender

Bij het maken van een collage zou je niet denken dat je iets persoonlijks maakt. Niets is minder waar…
De keuzes van de beelden, de combinaties, de manier van rangschikken, alles draagt bij tot je eigen stijl. Vandaag hielden we een beginnersworkshop, waarbij de collage het onderwerp was.

In deze workshop ontdekten de cursisten hoe woorden in combinatie met beelden een prachtig eigen werk opleveren en een verhaal vertellen.
Bovendien was er veel enthousiasme en geestdrift tijdens het creatieve proces. “Vroeger vond ik knippen en plakken al leuk en het is nog steeds heerlijk om te doen”, aldus één van de cursisten.
Verschillende momenten was het stil en ging eenieder op in de opdracht, de tijd vloog om deze middag.

Nicolet    Mirella
Uit de pagina’s spreekt duidelijk persoonlijkheid en een eigen stijl. 

Oud papier bestaat niet langer

De doorgewinterde beelddagboek-fan weet het al…

IMG_1683

… Oud papier ís waardevol! Tijdschriften, folders, papieren place-mats, kranten en ansichtkaarten bevatten beelden, kleuren, letters en structuren die bruikbaar zijn voor het maken van jouw persoonlijke beelddagboek. Van scheuren tot knippen, alles is geoorloofd. Combineer knipsels met zelfgeschreven tekst. Door het te combineren, ontstaat er iets nieuws. Iets van betekenis. Het vertelt jouw verhaal.

Misschien bewaar je je knipsels nog even in je boek of in een map, tot het moment dat ze geplakt willen worden. Laat je oog vallen op beelden wanneer je een tijdschrift doorbladert en verzamel deze. Schuif weloverwogen plaatjes naast elkaar en zie wat er gebeurt. Of schilder een deel weg en schrijf of teken er iets overheen. Je wekt je knipsels tot leven.